https://plus.google.com/u/0/113015542518099337971/posts?tab=XX

Növényorvos Antics

Minden ami növény

Minden ami növény / Fotók

        

 

Minden ami növény

 

 

Stressz és álmatlanság ellen fogyasszunk diót!

A stressz és az álmatlanság olyan általános tünetek mindennapos életünkben, hogy szinte már teljesen összenőttek velünk. Amennyiben mégis eltűnnének, az életünkből valószínűleg elcsodálkoznánk a hiányukat illetően! Ha azonban úgy döntünk, hogy nélkülük szebb a világ, akkor itt a természetes megoldás!

 

A dió egyben az idegrendszer tápanyaga is. A dióbélben található B-vitamin táplálja az idegrendszert. Fontos szerepet játszik az idegsejtek és retinasejtek fejlődésében.

Amikor észrevesszük, hogy idegesek, fáradtak vagyunk, vagy éppen csökken a koncentrációnk és a figyelmünk, akkor a dió fogyasztásával könnyen helyreállíthatjuk az egyensúlyt.  

Mindannyian gyakran stresszel élünk, és álmatlan éjszakáink vannak! De ne forduljunk azonnal orvoshoz, és ne rohanjunk a gyógyszertárba. Előtte inkább próbáljuk ki a dió csodálatos hatását.  

A pajzsmirigy által termelt melatonin bizonyos mennyisége biztosítja és segíti a jó alvást. A 40 év felettieknél általában jelentkeznek már az alvási problémák, így szükségük lehet rá, mivel csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyisége. 

A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin- termelése gyengébb, mint a nappali. A jó alváshoz viszont kellő melatoninszint szükséges a szervezetben. Kellő mennyiség híján pótolni kell. A diófogyasztással a vér melatonin- tartalma megháromszorozódik.

A dióban található melatonin, az emberi szervezetben termelődő hormont kiegészíti.Antioxidánsként viselkedik, a szabad gyököket tartalmazó méreganyag-molekulák szabad gyökeihez kapcsolódik, a mérgeket hatástalanítja.

A dióban természetes bio-melatonin van, szemben a mesterséges gyógyszerkészítményekkel. Többlethatását abban fejti ki, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz. 

Tehát ha éjszaka szeretnénk jobban aludni, akkor fogyasszunk naponta egy marék diót. 

Ne gyógyszer formában vigyük be a melatonint a szervezetünkbe, inkább nassoljunk helyette dióbelet, mivel a benne lévő melatonin beépül az emberi szervezetbe, és javítja a vér általános antioxidáns- helyzetét.

További jótékony hatások

A diófa levele az aszpirin hatóanyagának (acetilszalicilsav) egyik kémiai formáját (metilszalicilát) állítja elő, és kimutatható mennyiségben a légkörbe bocsátja. Lassan beigazolódik, hogy a diófa közelében miért érezzük jobban magunkat, szinte gyógyhatásúnak érezzük még a levegőt is. A diófa levele és a dióbél olaja hatással van a stressz megszüntetésére.

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a stressz esetén nő a vérnyomás, növekszik a szív terhelése. Ez ellen is védelmet ad a dióbél és a dióolaj. A dióolaj jó hatással van a szívre és kíméli azt. 

Bármelyikünk bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor egy váratlan esemény stresszt, hirtelen vérnyomás emelkedést okoz, akkor jusson eszünkbe, hogy a dió segítséget nyújthat szervezetünknek.

Fogyasszuk egészséggel!


http://www.pozitivnap.hu/eletmod/a-stressz-es-az-almatlansag-ellen-fogyasszunk-diot
 


Gyógyuljunk rózsával

A gyógyítás művészének is hívhatnánk azt az embert, aki alapos növényismeretekre tett és tesz szert. A gyógyítás és a gyógyuláshoz szükséges környezet körülölel minket. 

Felismerés kérdése az egész, ne zárkózzunk el folyton a lakásainkba, házainkba. Induljunk el, öleljünk meg egy fát, szívjuk be a virág illatát.  

Rátérve a rózsa tulajdonságaira, már Shakespeare is megemlítette ezt a szép és kellemes illatával, harmóniát hozó virágot:

                              
  „Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos”

                                                      William Shakespeare

 

A rózsát már évezredek óta nagy becsben tartjuk. Összekötjük a szerelemmel, érzelmekkel, szeretettel, gyönyörködünk szépségében, magunkba szívjuk csodás illatát. Indiai ősi medicinákban a vörös rózsa gyógyító és tápláló erejét mélységesen mély tisztelet övezi. Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony megnyilvánulásait, mint például a közérzetre és hormonháztartásra gyakorolt hatásait. Antibakteriális és gyulladás gátló valamint vérzéscsillapító hatása is jól ismert. Használjuk az illóolaját, amit az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazunk. 

A rózsa megnyugtatja a szívet és táplálja az érzelmeket, nyugtatja az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat. Összhangot teremt a szívünk és az elménk között.
 

 

A növényből készült rózsalekvár is csodákra képes. Megnyugtatja még a dühös embereket is, elég egy-két kanállal ebből a fenséges lekvárból és nyoma sem marad a feszültségnek. Hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket is.

A rózsavizet, amit már a bioboltokban mi is megvásárolhatunk, használhatjuk fűszerezésnél és megtapasztalhatjuk személyesen is  jótékony hatásait.

A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíztől, borogatásokra, menstruációs problémákra, szédülésre, fejfájásra, torokfájásra és depresszióra is alkalmazzák.

A szépségápolásban is kiemelkedő a szerepe. Hűsíti és tonizálja a bőrt. A bőr fényét és ragyogását visszaadja és megtartja.

Tipp

Megosztom Veletek a rózsalekvár készítését: Fontos, hogy növényvédő szertől mentes, vörös rózsaszirmokat válaszunk, felaprózzuk, termelői mézzel, vagy agavésziruppal összekeverjük. Fogyasszuk mindig frissen! Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb.
 

Egészségünkre!

 

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/gyogyuljunk-rozsaval


 

Természetes fájdalomcsillapítás növényekkel

 

Fáj a fejem, az ízületeim, a hátam és még sorolhatnám. Ugye ismerősen csengnek ezek a szavak? Mindannyian tudjuk, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nagyon könnyű hozzászokni, és akkor is csak ideig-óráig hatnak. Ezért javaslom a természetes fájdalomcsillapítást, növények formájában.

A növényekben lévő fájdalomcsökkentő hatásfokát nagymértékben befolyásolja a táplálkozásunk milyensége.  Gyümölcseink, zöldségeink, fűszereink nagy része rendelkezik fájdalommérséklő hatással. Azonban a táplálkozásunkban felhasznált élelmiszerek között megtalálhatóak a gyulladást felerősítő és fenntartó élelmiszerek is. Ezekre nem árt odafigyelnünk és kivonni az étrendünkből. 

Egyre gyakoribbak a krónikus tünetek és megnőtt a fájdalomtól szenvedők száma is. Sokan szenvednek különböző fájdalmaktól legyen az fej, hát, vagy éppen ízületi fájdalom.


Manapság annyi fájdalomcsillapító létezik, hogy néha már nehéz közülük kiválasztani az éppen megfelelőt, ha egyáltalán létezik ilyen. Valójában a fájdalmainkat is csak ideiglenesen oldja, magát a problémát nem gyógyítja meg. Ráadásul könnyedén hozzászokhatunk és kialakulhat egy úgynevezett függőségi állapot. 

Akik változtatni szeretnének ezen és szívesen megszüntetnék, a gyógyszer függőségüket azoknak el kell távolítaniuk a felhalmozódott mérgeket a szervezetükből. Amennyiben gyógyszerek helyett a természetes fájdalomcsillapítási módszert kívánják alkalmazni a különböző fájdalmakkal szemben, azoknak tisztító kúrát kell tartaniuk. Több ilyen lehetőség közül lehet választani, ezt itt most a hely szűke miatt nem részletezem.  

De első körben mindenképpen ki kell vonni a táplálkozásunkból a finomított szénhidrátot, kenyeret, tésztát, cukrot, gabonapelyhet és az összes készételt.  Ezek az élelmiszerek egy külön fejezetet érdemelnek.  Itt még megemlítem a húst, ami szintén sarkalatos pontja az étkezésünknek. Már az itt felsorolt élelmiszerek elhagyásával is szűnnek a gyulladásos és fájdalommal járó panaszaink, tüneteink. A testünkben felhalmozódott mérgek távozásával a növények jótékony fájdalomcsillapító hatása kifejtődik a szervezetünkre.

Ajánlott a napi minimum 2,5 liter tiszta víz vagy forrásvíz bevitele. Ez elengedhetetlen azok számára, akik az egészséget választják. 
 

Most jöjjön néhány a fájdalomcsökkentő növények közül, a teljesség igénye nélkül:

Fejfájás, migrén, és gyomor fájdalmának és gyulladásgátlásának kezelésére a gyömbérkiválóan alkalmas. Belereszelhetjük italainkba vagy vékonyan felszeletelve 15 percen át főzve teaként is fogyasztható. 

Ízületi gyulladásra, izomfájdalomra napi 0,2 kg cseresznye elfogyasztása hatásos a tünetek csökkentésére. Sajnálatos, hogy csak rövid ideig fogyaszthatjuk szezonálisan.

Gyomor és bélfekély fájdalmaink csökkentésére, valamint gyógyítására napi egy pohár áfonyalé elfogyasztása adhat megoldást. 

Ízületi fájdalom, vastagbélgyulladásra a kurkuma is kiválóan alkalmas. Ajánlott a napi egy kávéskanál tünetek csillapítására és vagy megszüntetésére. A currynek az egyik alapja a kurkuma. 
Megemlítem még a kávét, ami szintén megelőzi és csökkenti a fejfájást. Természetesen csak mértékkel. 

Figyeljünk oda jobban magunkra és ne engedelmeskedjünk különböző külső behatásokra. Ne szedjünk mindenre gyógyszert, ne mérgezzük a testünket feleslegesen. Szabaduljunk meg ettől a rossz szokásunktól.

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/termeszetes-fajdalomcsillapitas-novenyekkel-nbsp


Röviden a génmódoított növények kockázatairól

A génmódosítás lényege, hogy egy élőlény DNS-ének bizonyos szakaszait egy másik élőlény örökítő anyagába ültetik át. Ennek eredményeként egy egészen más jellegzetességgel ruházzák fel, és egy olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre, amely a természetben gyakorlatilag nem jöhet létre. Így tesznek nagy haszonra szert a GM-növények vetőmagjainak értékesítése során.

Tudták, hogy a világon mintegy 150 millió hektáron termesztenek génmódosított növényeket?

Magyarországon, egyelőre még tilos a GM növények szabadföldi termesztése. Azonban a forgalmazásuk meghatározott jogszabályi keretek között lehetséges.  Ebből kifolyólag hazánkban is forgalmaznak külföldről érkezett GM takarmányt és élelmiszert, ezeket a termékeket az európai jogszabályok szerint kell jelölni. A mindenkori szabályoknak megfelelően a terméken fel kell tüntetni, ha annak bármely összetevője 0,9 százalék feletti arányban tartalmaz génmódosított szervezetet (GMO). 

A világ nagyon megosztott a GM növényeket illető kérdésben. Ez a fajta megosztottság kiterjed a tudós társadalomra is. A transzgenikus növények termesztése számos országban elfogadott, így a GM termékek szabadon áramlanak a világban.

Sok érv szól mellettük és legalább annyi ellenük.

Érvek a génmanipulált növények mellett a következők:

A kezdetek és a propaganda legnagyobb alapköve az volt, hogy ezzel megmenthetik a világ éhezőit, mivel garantált a terméshozam növekedése. Ezek a növények a kártevők ellen toxinokat termelnek. De van közöttük olyan növény is, amely több gyomirtóval szemben ellenáll. Ebből kifolyólag csökkenhet a permetezőszerek környezetbe juttatásának mértéke és kockázata is. Valamint a gyártók azt állítják, hogy legalább 80 százalékkal növekedik a terméshozam.  

Érvek a génmanipulált növényekkel szemben a következők:

Magyarországon a vizsgálatok bebizonyították, hogy GM-kukorica termesztése esetén a hozam növekedése a közelében sem járna a beígért nyolcvan százaléknak. A terméshozam gyarapodás alig érné el az öt százalékos szintet. Megállapításra került az is, hogy a kártevők elleni toxint folyamatosan termelő növény akár két-háromezerszer több (!) mérget juttathat a környezetbe, mint a szükség esetén végzett permetezés

Vizsgáljuk meg közelebbről a GMO az éhezőkért kérdését!

Valóban nagyon nemes a célkitűzés a „800 millió éhező megsegítése”, ám ez esetben nem több egy olcsó reklámfogásnál. A gond ugyanis, hogy nem a világ élelmiszer termelésével, hanem annak területi eloszlásával van probléma. Az élelmiszer mennyiség elegendő a világ teljes lakossága számára. Az afrikai országok is hevesen tiltakoznak a biotechnológiai cégek erőszakos „GM-hadjárata” ellen. 

A "biznisz" helye 

Ugyanakkor elég ha belepillantunk India gyapottermesztésébe, ahol évente több fiatal lesz öngyilkos a GM gyapot miatt. Mivel az eladott magvak sterilek és így a meddőség miatt a belőlük kifejlődő növényből nem jutnak megfelelő magokhoz a gazdák. Ezért évről-évre rákényszerülnek, hogy megvásárolják a magokat. A magok ára, talán nem meglepő, de egyre drágább és drágább, a beígért többlethozam pedig elmarad. De India gyapottermesztésének GM története egy külön fejezetet is érdemelne.

Tény: nagyon sok eltitkolt veszély látott már napvilágot. Amik jelentős részéről, ha csak az ember nem szakmabeli, fogalmunk sincs. A GM fajták szabadalom által védett szellemi termékek, melyek tulajdonosai nagy multinacionális cégek. Sok országban, köztük hazánkban is, elkeseredett küzdelem folyik a fajták termesztésének bevezetését szorgalmazó tulajdonosok, illetve a környezetvédelmi mozgalmak és hatóságok között. Ez utóbbiak a nagyüzemi termesztés bevezetését legfeljebb csak alapos környezettudományi vizsgálatok előzetes elvégzése után tartják elképzelhetőnek. Ezzel szemben a tulajdonosok gyakran elfogultsággal vádolják a vizsgálatokat követelő hatóságokat, megakadályozzák a vizsgálatok elvégzését, miközben a médiában azonnali és korlátlan tömegtermelést szorgalmaznak.

Hogyan kerülhetjük el a GM termékeket? 

Egyetlen lehetőség, ha friss, hazai, és leginkább helyi terméket próbálunk fogyasztani. Ezek alapanyagai ellenőrizhető forrásból származnak. Emellett olvass el mindent a csomagoláson, főként a külföldi import, feldolgozott termék mutatóit. Lehet kisbetűkkel, de ott kell lennie ha, tartalmaz GM növényt a termék. 

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/roviden-agenmodositott-novenyek-kockazatairol


Harmincezer éves virágot keltettek életre

Egy igazán fantasztikus hírt oszthatok meg a kedves olvasókkal. A hír szinte már hihetetlen, de igaz.

Sikeresen kihajtattak egy jégkorszaki habszegfűt orosz kutatók. Másoknak korábban csak egy kétezer éves pálmamagot sikerült kicsíráztatniuk.

 

 

A szibériai tartós fagy (permafroszt) olyan jól konzervált egyes növényi részeket, hogy orosz kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között új életre hívni őket.

A növényminták, amelyekkel Szvetlana Jasina, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója és munkatársai dolgoztak, föld alatti üregekből származnak. Ezeket mintegy 31 ezer évvel ezelőtt sarki ürgék (Urocitellus parryii) ásták és használták táplálékuk elrejtésére. Az üregek ma 38 méterrel a tartós fagy állapotában lévő föld felszíne alatt vannak, és egész idő alatt sosem olvadtak fel.

A különböző, üregekben talált növényi maradványokból a kutatók a Silene stenophylla nevű fajt választották ki, amely a habszegfűk nemzetségébe tartozik. Az érett magok csíráztatása nem sikerült, ezért más módszerrel próbálkoztak. A még éretlen termésekből embrionális szövetet vettek, és a laborban palántákat neveltek belőlük, majd ezeket elültették. Az összehasonlítás kedvéért az azonos faj ma élő példányaiból vett magokból is tenyésztettek növényeket.

A kísérlet sikere rávilágít arra, milyen nagy jelentőséggel bírnak a tartós fagy állapotában lévő talajterületek olyan élőlények megőrzésében, amelyeket régóta eltűntek hittek - írják a biológusok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Forrás:

http://www.origo.hu/tudomany/20120221-harmincezer-eves-viragot-hajtattak-ki-orosz-kutatok.html

 


Megyeri Szabolcs: Fűszerkert / Könyvajánló

A könyv a fűszerkertek fontos tudnivalóit foglalja össze.

A szerző bemutatja a megtervezéstől a hely kiválasztásától a természeti adottságok, gyakorlati szempontok, elrendezés módjain át a növények kiválasztásáig felmerülő teendőket.

Sorra veszi a kerti eszközöket és szerszámokat, majd a talajtípusokat, talajvizsgálatokat, talajszerkezetek javítását, talajművelést a vetőmagok és palánták beszerzésén át az ágyások kialakításáig. A kertépítés munkálatait fényképekkel illusztrálja.

Ismerteti a leggyakoribb fűszernövényeket. Valamint bővebb információt szerezhetünk a növényismertető segítségével, melyet szép igényes rajzokkal tesz színesebbé.

Végül kitér a kert fenntartására. Az érdeklődők és kertészek számára itt szintén elengedhetetlen és fontos információkkal szolgál. Az öntözést, gyomirtást, növényvédelmet, betakarítást, szaporítást is beleértve, hogy csak párat említsek.

Az írást ajánlom azoknak akik szeretik a növényeket, kiváltképpen a fűszernövényeket és telepíteni szándékoznak a saját kertjükben és azoknak is akik eddig nem ismerték de bővebb ismereteket szereznének ezekről az illatozó és gyakran gyógyhatással bíró fajokról. Valamint azoknak is akik már gyakorlott kertészek, mivel az információ csere és a tapasztalat megosztásából mindig tanulhatunk.  

A könyv puha borítású, színes képekkel és rajzokkal illusztrált, jól segítik a tartalom és a forma kiegyensúlyozását. Minőségi lapokkal valamint 92 oldal terjedelemmel rendelkező olvasmány.

Jó és hasznos olvasást kívánok!    


 

MAKK-KÁVÉ KOCSÁNYOS TÖLGYBŐL

Már bizonnyal sokat olvastak, hallottak a kocsányos tölgyről. Nagy valószínűséggel találkoztak is vele , esetleg éppen nem ismerték fel. Ezért egy kis ismertetővel kezdeném.

A tölgyek nagy és változatos fajszámot tudhatnak magukénak. Itt van például a HEGYESLEVELŰ TÖLGY/Quercus acutissima, FEHÉR TÖLGY/Quercus alba,ÉGERLEVELŰ TÖLGY/Quercus alnifolia, KANÁRI TÖLGY/Quercus canariensis,GESZTENYELEVELŰ TÖLGY / Quercus castaneifolia, CSERTÖLGY/Quercus cerris, SZABDALTLEVELŰ VÖRÖSTÖLGY/Quercus coccinea,SALLANGOSLEVELŰ TÖLGY/Quercus falcata, MAGYAR TÖLGY/Quercus frainetto, PARA-CSERTÖLGY/Quercus x hispanica, MAGYALTÖLGY/Quercus ilex és még folytathatnám a sort. Azonban nem hagyhatom ki a felsorolásból a KOCSÁNYTALAN TÖLGY/Quercus petraea-t sem, főleg, hogy a KOCSÁNYOS TÖLGY/Quercus robur–ról írok, mert igen, létezik ilyen tölgy is.

Európa a származási helyük. Hazánkban erdőalkotó faj. Terebélyes, lombhullató, kb: 30-35 m magasra nőnek. Levelei mélyen karéjosak, osztottak. Világosszürke barázdált kérgűek. Virágaik tavasz végén nyílnak.  Porzós barkáik lecsüngők, a termősek jelentéktelenek. Termésük makk.

Kevesen tudják de a makk éhínség idején fontos táplálék volt. Állatok takarmányozására is használták.

Belseje keserű ízű. Pirított makkal a mandulát helyettesíthetjük. A múltban pirítva, kávépótlónak használták.  

Elkészítése roppant egyszerű. Az összegyűjtött makkok belsejét aprítsuk fel, majd pirítsuk egészen barnára. Ezután alaposan őröljük és ismét pirítsuk meg. Forraljunk hozzá vizet, ízesítsük kedvünkre és már is élvezhetjük az általunk készített makk- kávét.

Egészségükre!      

 

Fotók / Minden ami növény