https://plus.google.com/u/0/113015542518099337971/posts?tab=XX

Növényorvos Antics

Minden ami növény

Minden ami növény / Fotók

        

 

Növények jótékony- gyógy hatásairól

  

   A növények gyógyító ereje és hatása, az egészvilágon már ösidők óta ismert.

 

Fitoterápia: A betegségek olyan természettudományos alapokon nyugvó kezelése, amelyben növények, növényi részek és az azokból előállított készítmények segítségével gyógyítanak.

 

Homeopatia: Módszere s 'Similia similibus curentur' alapelven nyugszik, azaz 'hasonlót a hasonlóval' gyógyít. Megalapítója Samuel Hahnemann (1755- 1843) német orvos volt.

 

Drogok: Azon növényi részek elnevezése, amelyek hatóanyagot tartalmaznak, illetve gyógyszerkészítés alapanyagául szolgálnak. 


A pipacs

Ismertetőjegyei

Rendszertani besorolása: Papaverales (mákvirágúak) rendjébe, Papaveraceae (mákfélék) családjába tartozik. Egyéves növény. Nagyon szép élénkpiros színben virágzik. Apró fekete foltok léthatóak a sziromlevelek tövén. Kékes porzótokkal rendelkeznek.  Szeldelt, fogazott hosszúkás leveli vannak. Egy vagy több szárat is fejleszt (30-60 cm), serteszőrökkel borított. Levelei élénk zöldek, szórt állásúak. Fő és mellékszárán hozza virágait. Négy sziromlevélből áll a virága. Termése sokrekeszű, sok magvú, kopasz visszás tojásdad alakú tok. Magvai vese alakúak, sötét színűek. A növény fehér tejszerű nedvet tartalmaz. Gyökere hengeres fehéres színű, vékony, kevésbé elágazó. 

Előfordulása

Európában mindenütt megtalálható. Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos. Gyakran láthatjuk utak és mezők szélén, rosszul kezelt gabonatáblákban tömegesen terem. Talajban nem válogatós, kötött, laza, savanyú, meszes talajokon is megterem.

Gyűjtése 

Gyűjtése, június-júliusban, amikor virágzik. A harmat felszáradása után száraz időben ajánlott szednünk a zsenge sziromleveleket. Naponta délelőttönként, kivirágzás után gyűjthetjük be a szirmokat. 

Szárítás  

Szárítás vékony rétegben (1-2 cm) szétterítve végezzük. Szárításra megfelelő hely a padlás, ahol közvetlenül ki tudjuk zárni a napsugárzást. A szirmok nem igénylik a szárítás közbeni forgatást. A megszáradt növényi részeket, száraz, hűvös, sötét helyen ládákban vagy zsákokban tároljuk.

Elkészítés 

Forraljunk vizet. Helyezzük, csészébe a szirmokat majd forrázzuk le, várjunk pár percet, és fogyasszuk. Köhögés és alvászavarok ellen kiválóan alkalmazható.     

A magját használhatjuk fűszerként. Serpenyőben megpirítva, mandulához hasonló illatot érezhetünk.  

Színezőanyagait hasznosítják. Főként élelmiszereket színeznek vele. A pipacs összehúzó és nyugtató hatású. Fájdalomcsillapításra, görcsoldásra valamint nyákoldásra is alkalmas.

Hatóanyagai: antociánok, rhoeadin, rhoeadinsav, nyálkaanyagok. 

Vigyázat, nem szabad a friss növényi részeket fogyasztani! Mérgező!

Megemlítem, hogy több féle piros virágú mákfélékkel téveszthető össze. Ilyen például azördögmák (Papaver argemone) a szirmok itt nem fedik egymást. Szintén ugyanúgy felhasználható, csupán a hatékonysági szintje alacsonyabb.
 

Leszakítva, vázába téve hamar lehullajtja szirmait. Érdemesebb a természetben csodálni őket.  
 

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/igy-keszitsunk-hazi-patikat-otthonra-pipacs-papaver-rhoeas-l-2-resz

 


 

Az erdei mályva

Az erdei mályvát (Malva sylvestris L.) már az ókorban is ismerték és zöldségként fogyasztották. Rovarcsípésekre borogatást készítettek belőle. Ma a makacs köhögés és a szájban fellépő gyulladásokra alkalmazzák. Valamint védőréteget képez a nyálkahártyán. 

Ismertetőjegyei

A mályvafélék családjába / Malvaceae tartozik. Kúszó vagy felálló szárú, levelei szeldeltek, tenyeresen összetettek. Virágai lilásak vagy sötét rózsaszínűek, mindegyik sziromlevélen sötét csíkok láthatók. Sziromleveleinek száma 5, így könnyebben felismerhető. Júniustól szeptemberig virágzik. Termései lapos korong alakúak.  

Előfordulása

Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos. Gyomtársulásokban, erdőszéleken, útszéleken, törmelékes helyeken gyakran megtalálható. 

Gyűjtése 

Virágait naponta kell begyűjteni, június és augusztus között. A száraz meleg napok erre a legalkalmasabbak. Fontos, hogy a délelőtti órákat válasszuk, ilyenkor a legmagasabb a virágokban lévő hatóanyag tartalom. Egy-két fiatal levelet is tehetünk a virágok közé.

Szárítás  

Meleg árnyékos helyen történjen a virágok és a levelek szárítása. Majd aprítás nélkül tároljuk.

Elkészítés    

Fogyaszthatjuk teaként. Aprítsuk össze a növény drogot, helyezzük, a teáscsészébe majd öntsünk rá forró vizet. Várjunk, öt percet majd fogyasszuk egészséggel.   

Frissen fogyasztva 

Nagy szárnyalt levelei salátában is fogyaszthatjuk. A fiatalabb zsenge leveleket szedjük le, tisztítsuk meg és tetszés szerint ízesítsük. Egy teljesen különleges, kellemes íz világgal találkozhatunk és ismerkedhetünk meg általa.

Megemlíteném itt a gyermekkorunkban jól ismert papsajtmályvát is ( Malva neglecta) Melyikünk ne kóstolta volna már ezt a szintén különleges íz világú növényt? Magasabb, mint az Erdei mályva. Virágai azonban kisebbek, halvány rózsaszínűek. Virágzási ideje megegyezik az erdei mályváéval (Malva sylvestris).  Az erdei mályvához hasonlóan alkalmazható. 

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/hogyan-keszitsunk-hazi-patikat-otthonra-nbsp


 


 

A pitypang

Ismertetőjegyei

Pitypang más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale). A fészekvirágzatúak családjába tartozik (Asteraceae).  Évelő növény. Levelei zömmel mélyen szeldeltek, tőlevélrózsát alkotnak. Aranysárga fészekvirágzatukat nyelves virágok alkotják. Repülőszőrös magja a gyerekek egyik kedvenc játéka. Üreges levélnélküli virágkocsánnyal rendelkezik. A növény keserű fehér tejnedvet tartalmaz. 

Előfordulása

Tavasszal az első növények egyike. Megtalálhatók réteken, legelőkön, árokpartokon. Szinte mindenűt elterjedt. Világszerte megtalálható.

Gyűjtése 

Levelét virágzás előtt, bimbós állapotban, március-áprilisban gyűjtsük be. Ezt a déli órákra és a száraz meleg napokra időzítsük. Gyökereit a nedves talajból könnyebben felszedhetjük. 

Szárítás  

Felaprítás nélkül meleg árnyékos helyen szárítsuk a leveleket. A virágokat már nehezebb szárítanunk, a színűket hamar elveszítik. Friss virágokból viszont ízletes teát készíthetünk.

Elkészítés 

A vizet forraljuk fel, helyezzük csészébe a friss virágokat vagy a leveleket, melyeket előzőleg felaprítottunk. Forrázzuk le és várjunk 5 percig, majd fogyasszuk. Felhívom a figyelmet arra, hogy 5 perc várakozás után a tea keserűvé válik. 

Fiatal levelekből salátát, főzeléket készíthetünk, virágait megpárolva fogyaszthatjuk is. A fiatal levelekből készült préslevet tavaszi tisztító kúraként is használhatjuk

A gyökerét alaposan tisztítsuk meg. Majd helyezzük sütőbe, pirítsuk ropogósra. Ezután várjuk, meg míg kihűl, őröljük durvára és már főzhetjük is a hagyományos kávét. Tetszés szerint ízesíthetjük.

Élettani hatásai 

A gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkentésére alkalmazhatjuk. A májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. 

A keserűanyag serkenti az emésztőmirigyek működését. Használják epeproblémák, húgyúti gyulladások, kőképződések esetén.  A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. 
Népi gyógyászat alkalmazza hashajtóként, ekcéma kezelésére, reumatikus fájdalmakra
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. EI fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj­donítják. A pitypangot a homeopátiás gyógyítás is alkalmazza. 

A népi hiedelem szerint a bóbita elfújása után ahány repítő szőrös termés marad a növényen, annyi évet kell várnunk az esküvőig vagy éppen, annyi gyermekünk fog születni.

 
Mindenkinek jó tapasztalást kívánok!  

http://www.pozitivnap.hu/eletmod/igy-keszitsunk-hazi-patikat-otthonra-a-pitypang-3-resz-nbsp
 


A levendula

Ismertetőjegyei

levendula (Lavandula angustifolia MILL.), alacsony évelő örökzöld, erős illatú félcserje. Az árvacsalánfélék családjába tartozik. Virágai kékeslilák vagy mély lilák, ajakosak, álörvökben helyezkednek el. Virágzata megnyúlt füzérszerű, a növény felső részén helyezkedik el. Levelei szürkés zöldek, egyenes lándzsásak, szélük visszahajló. Minden része kellemes illatot áraszt. Amikor megfogjuk a kezünk is illatossá válik tőle.

 

Előfordulása

A Földközi-tenger mellékéről származik. Franciaországban és Spanyolországban vadon is előfordul. Egyre jobban kedvelt kerti növényünk. A mésztartalmú vízáteresztő talajt kedveli. 

Dísz, aroma és gyógynövényként termesztik.

Gyűjtése 

A fiatal hajtásokat még a virágzás előtt szedjük.         

Gyűjtése június-július hónapokban, teljes virágzáskor történik. Mivel ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalma. Szedése a száraz meleg délutáni órákban ajánlott. A virágzó hajtásvégeket kell begyűjteni. 

Szárítás

Meleg árnyékos helyen felaprítás nélkül, szárítsuk. Szárítás után óvatosan kell adagolnunk és tárolnunk, hogy a virágok ne potyogjanak le. 

Elkészítés

Forraljunk fel vizet, aprítsuk, össze a virágzatot majd tegyük csészébe és forrázzuk le. Öt perc várakozás után fogyaszthatjuk. 

Figyelem, ne várjunk öt percnél tovább, mert az íze keserű lesz.

Nyugtató hatású teakeverékbe tegyük, aromát és színt kölcsönöz neki. A belőle készült teák erős fűszeres illattal és aromával rendelkeznek. 

A friss levendulából leveseket, szószokat és halételeket is ízesíthetünk. A gyros egyik alapfűszere.

Szórjuk virágait a fürdővizünkbe egy feszült fárasztó nap után és felfrissít, megnyugtat bennünket.  Ezen kívül a molylepke elriasztásában is jeleskedik.

Élettani hatásai 

A levendula virágokat gyenge nyugtatóként is használják. Alvászavarokra, nyugtalanságra, kimerültségre, migrénes fejfájásra, idegi eredetű gyomor és bélpanaszokra valamint epepanaszokra is alkalmazzák.

Csíraölő hatása miatt rendkívül jó toroköblögető szer.

Az olaját külsőleg is használhatjuk, a nyugtató hatása így sem marad el. Viszont a bőrizgató hatása előtérbe kerül. 

Funkcionális keringési zavaroknál, reumás megbetegedéseknél, fájdalmaknál tegyük a fürdővizünkbe.

Rovarcsípés esetén csökkenti a viszketést. A kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza. Más növények mellé ültetve rovarűző hatása van, így a növény védelembe is bevonhatjuk. 

Hatóanyagai: illóolajának fő komponensei a linalil-acetát, és linalool. Ajakosokra jellemző cseranyagok közül a rozmaringsav, és hidroxi-kumarinokat tartalmazza.

Ezen kívül számos levendula van még, de a felhasználásuk változó. 
Létezik, olyan levendula melynek csak az illóolaját alkalmazzák. Ez pedig a széles levelű levendula (Lavandula latifolia), ismertetőjelei kissé eltérőek, szélesebb levél, hosszabb szárú virágzat jellemzi.  Virágozni augusztusban kezd, hasonlóan lehet felhasználni, mint a Lavandula angustifolia-át , viszont az illata a kámforéra emlékeztető.

http://pozitivnap.hu/eletmod/igy-keszitsunk-hazi-patikat-otthonra-a-levendula-5-resz

 


 

A mezei katáng

Ismertetőjegyei

A mezei katáng (Cichorium intybus L.), évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak. Tőlevelei fűrészesek, szárnyasan osztottak, szárlevelek lándzsásak vagy tojásdadok. 

Előfordulása

Európában és Ázsiában őshonos, de mára már az egész világon elterjedt. Szántóföldeken, útszéleken, gyomtársulásokban megtalálható. 

 

Gyűjtése 

Felhívom a figyelmet arra, hogy a szennyezett útszélekről ne gyűjtsük össze a növényi részeket.  Virágzás idején júliusban gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél nagyon fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mivel a többi levél rendkívül keserű. Száraz meleg délelőtti órákra időzítsük a szedését, mivel délutánra összezáródnak a szirmai. 

Gyökereit novemberben a reggeli órákban ássuk ki és tisztítsuk meg. 

Szárítás

Virágait, árnyékos helyen szárítsuk. Ajánlott a gyors szárítás, különben a virágok hamar elveszítik színüket.  A gyökereket alaposan mossuk meg, szeleteljük fel és mesterségesen szárítsuk meg.   

Elkészítés

Teaként: Forraljunk vizet, majd aprítsuk össze a virágokat és a leveleket, tegyünk belőle a csészénkbe és forrázzuk le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze. 
A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk. 
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető.

Élettani hatásai 

Virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták. 

Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, valamint vizelethajtó hatássokkal rendelkezik. máj bántalmakban szenvedőknek is segít. Étvágygerjesztő hatásáról is ismert.   

A homeopátia a székrekedés ellen alkalmazza.  

Hatóanyagai: Keserű ízű szeszkviterpén-laktonok: laktucin, laktukopikrin. Fahéjsav származékok: cikóriasav, flavonoidok. Nemesített változata több mint 50 %-ék inulint tartalmaz. 
  

Figyelem: összetéveszthető a kék salátával (Lactuca perennis) amelynek levelei erősebben fogazottak.


Jó ismereteket és tapasztalást kívánok!http://pozitivnap.hu/eletmod/igy-keszitsunk-hazi-patikat-otthonra-a-mezei-katang-6-resz

 


Vöröshagyma / Allium cepa L.  

Drog: Allii cepae bulbus, a hagyma. 

Hatóanyag: Allilszulfid, illóolaj

Farmakológiai hatásirány: vízhajtó, köptető, borogató, antibakteriális vérzsír és vérnyomáscsökkentő, asztma ellen is hatásos. Hagyma levét a méh- és darázscsípések okozta gyulladásokra is alkalmazzák.

 

 


Gyepűrózsa /Rosa canina L.  

Csipkebogyó a kupacs elhúsosodásával keletkezik.

Cserjékben, erdőkben, rétek szélén található. Európától egészen Közép- Ázsiáig honos.

Drog: Csipkebogyó vagy csipkehús- Rosae pseudofructus, Cynosbati fructus.

A termés egészben vagy a magok, szőrök eltávolításával is felhasználható.

Hatóanyag: C- vitamin, pektin, gyümölcssavak, cukor, karotinoidok, cseranyagok.

Farmakológiai hatásirány: Gyenge vizelet éshashajtó hatású.

Csipkebogyómag, húgyhólyag, vesebántalmak vesekő esetén alternatív gyógymódként alkalmazzák.

Lekvárt is készítenek a gyümölcshúsából (hecsedli), valamint gyümölcs leveket is.

Több vitamin készítmény alapjául szolgál.

Javaslat: Amennyiben tehetjük, ne fogyasszunk szintetikus aszkorbinsavból készült C- vitamint.

Helyette inkább válasszuk a természetes csipkebogyó őrleményt vagy rágcsáljunk el friss megtisztított csipkebogyót.

Elkészíthetjük hideg teaként is. A megtisztított bogyókat (7-8 bogyó), fél liter hidegvízbe áztatva, majd fogyasztva. Nagyon egészséges!

    

 


Fotók / Minden ami növény